Tips voor het hardlopen met je hond

Wees er zeker van dat je hond het óók leuk vind

Voordat jullie samen serieuze kilometers gaan maken, is belangrijk om vast te stellen of jouw hond hier wel geschikt voor is. Bepaalde rassen zijn van nature échte renners als; retrievers, herders en terriërs zijn zulke honden.

Honden van speelgoedformaat, extreem grote formaten of rassen met een korte neus, zoals mopshonden, zijn vaak meer geschikt voor een actieve wandeling. Voor alle andere hondenrassen daartussen, let goed op tijdens een rensessies. Honden kunnen namelijk goed aangeven of zij er plezier in hebben of juist niet.

Als we kijken naar de meest geschikte leeftijd, zou je pas willen starten met flinke kilometers maken zodra het hondenskelet is volgroeid. De meeste honden hebben 12 maanden nodig om te volgroeien, bij grotere honden kun je 18 maanden hanteren. Ongeacht het ras of de leeftijd, zal je altijd eerst het professionele advies van je dierarts moeten raadplegen.

Start voorzichtig

Je mag misschien zelf een doorgewinterde hardloper zijn, onthoud dat je hond op een totaal ander fitness niveau is dan jij. Zorg voor een duidelijk opbouw en probeer dit af te wisselen met een interval van wandelenmomenten. Werk toe naar een 10-15 minuten hardlopen, en let hierbij op of jouw hond dit allemaal wel trekt. Wanneer je merkt dat je hond begint moe te raken, de ademhaling hoog hebt zitten of even wilt uitrusten, dan weet je dat je opbouw misschien iets te fanatiek is geweest. Hou er rekening mee dat je hond zichzelf pusht om jouw te aller tijden tevreden te stellen. Dit geeft aan dat je trainingsschema bijgesteld moet worden naar de conditie van je hond.

Warm-up

Net als wij mensen, heeft je hond de tijd nodig om warm te draaien. Spieren en gewrichten moeten namelijk klaar worden gemaakt voor een heftige inspanning. Dus start daarom niet meteen met een 5 kilometer hardloopsessie. Hiermee riskeer je overbelasting, waardoor jullie beiden het risico lopen op een hardloopblessure. Een actieve wandeling van 5 minuten is meestal voldoende voor de warming-up, en om het hardloopritme op elkaar af te stemmen. Je geeft tevens je hond de mogelijkheid om vooraf zijn of haar behoefte te doen. Wat voor de hond een stuk aangenamer is, zoals je zelf wel kunt voorstellen.

Kies je route en hardloopoppervlak zorgvuldig uit

Vooral als je hond nieuw is tot het rennen, en niet zo getraind is zoals je wellicht zou willen, dan helpt het om een rustige route uit te kiezen. Omdat jullie op een andere snelheid voortbewegen, kan het voor rustige wandelaars en autoverkeer hinderlijk zijn. Visa versa wil je ook de zelfverzekerdheid met je hond opbouwen om door drukkere paden te rennen. Daarnaast moet het hardloopoppervlak aangenaam zijn voor de hondenpoten. Asfalt en beton is een oppervlak dat snel extreme heet kan zijn, waardoor de huid kan schroeien. Je herkent dit wel, wanneer je met je bloten voeten over een heet zandstrand loopt.

Houd controle over je hond

Voor de veiligheid en de algehele hardloopervaring, is het zaak dat je hond aangelijnd blijft. Dat wil niet zeggen dat jullie niet kunnen rennen zonder hondenlijn, maar voor een gedisciplineerde hardloopsessie is dit zeker wel een must. Niet alleen is dit effectief maar ook een zeer veilige keuze. EzyDog heeft speciaal voor hardlopers met honden, hondenriemen met schokabsorptie. Dit is niet alleen prettig voor je hond, maar ook voor jouw als begeleidend renmaatje.

Neem water mee voor twee

Breng altijd water mee voor jezelf, en vergeet voor niet je trouwe viervoeter. Ook je hond heeft voldoende vocht nodig. Als vuistregel kun je ervanuit gaan dat wanneer jij dorst krijgt, jouw hond waarschijnlijk ook dorst heeft. Ook al heb je zwemplekjes op de route, kan het absoluut geen kwaad om vers water voor je hond mee te nemen. Een handige manier om dit te doen is het meenemen van een opvouwbare drinkbak.

Let op het weer

Logischerwijs is het in koude tijden niet prettig voor de hond om te hardlopen zonder jasje. De hondenjas van EzyDog is in koude tijden geschikt tijdens het hardlopen. De Element Jas is warm, waterdicht en houd je hond tevens droog.

Creëer rustmomenten en doe een controle na het hardlopen

Net zoals iedere sporter, zou je na een zware inspanning geen directe stop kunnen zetten op de training. Zo’n abrupte stop is niet goed voor de spieren en gewrichten. Om de hardloopsessie af te bouwen tot een rustig wandeling kan je hart en ademhaling rustig op niveau komen.

Uiteindelijk draait het om plezier en genoegdoening. Zorg daarom dan jullie beiden worden beloond met wat lekkers!

Dit bericht is geschreven in News op .